Elke dag versgebakken brood

Dagelijks vers brood
uit eigen oven

Spelt brood

Elke maand brengen we bij Bakkerij Koopmans een speciaal brood onder de aandacht. Deze maand is dat speltbrood. Speltbrood kent zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen en was naast roggebrood een algemeen geconsumeerd brood. Spelt (Triticum spelta) is van origine een tarwesoort uit het gebied van de Vruchtbare Sikkel en kan zeer goed voor de broodbereiding gebruikt worden. Met name in Duitsland is er een speltbrood (Dinkelbrot)cultuur, die inspeelt op de huidige gezondheidstrend: slow food. In Nederland en België is sinds een paar jaar een trend zichtbaar rondom speltbrood. Deze trend wordt vaak ondersteund door lokale organisaties.

Spelt(brood) bevat meer eiwit, vitamines (zoals B1, B2, B3 en foliumzuur) en mineralen dan tarwe. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat tarwe keer op keer is gekruist om rassen te creëren die snel groeien en veel opleveren. Spelt kan tot 40% minder fytinezuur bevatten dan ander graan. Fytinezuur is een schadelijke antinutriënt. Het hecht zich aan essentiële vitamines, zoals zink, calcium, magnesium, ijzer en andere mineralen, en voorkomt dat deze door het lichaam worden opgenomen.

Krentenwegge

Onze ambachtelijke krentenwegge is rijkelijk gevuld met krenten en rozijnen. Het is een heerlijke traktatie voor ieder moment van de dag: bij het ontbijt, de lunch en als tussendoortje. De meeste mensen vinden een plak krentenwegge het lekkerst als deze lekker dik is gesneden en geserveerd bij de koffie, het liefst bestreken met een dikke laag roomboter.

In het oosten van het land wordt de Twentse krentenwegge van oudsher als geboortegeschenk gegeven. Het was een teken van een hechte gemeenschap, tegenwoordig wordt een krentenwegge in Twente ook bij andere feestelijke gebeurtenissen of als lekkernij bij een broodmaaltijd meegebracht. Bakkerij Koopmans maakt al 3 generaties lang deze heerlijke Twentse specialiteit.

bestel hem hier!

Een greep uit ons assortiment

Patisserie
rondos
zoutekoekjes
cheescake